Πέντε συλλήψεις για φωτιά σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως υπαίτιους για τη φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, όπου στεγάζονται περισσότεροι από 400 άνθρωποι.

Το κέντρο φιλοξενίας στο Φόκστοουν, στη νότια Αγγλία, έχει δημιουργηθεί και χώρο πρώην στρατοπέδου και φαίνεται ότι οι συλληφθέντες ήταν φιλοξενούμενοι, που αντιδρούν στα αυξημένα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, έπειτα από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 31χρονος άνδρας συνελήφθη γιατί επιτέθηκε σε έναν από τους φύλακες του χώρου, ενώ την ίδια ώρα ξέσπασε κάποιο επεισόδιο το βράδυ της Παρασκευής στη διάρκεια του οποίου ξέσπασε η φωτιά. Οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες φέρονται ότι συμμετείχαν στο επεισόδιο. Οι αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, ενώ προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πρώην στρατόπεδο, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο τραυματισμοί.

Μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας στη νότια ΑγγλίαGareth Fuller/PA via AP

Οι φιλοξενούμενοι στο κέντρο υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πολύ κακές, ενώ τα μέτρα φρούρησης έχουν αυξηθεί, εξαιτίας των 120 κρουσμάτων κορονοϊού στην κλειστή δομή.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι η φωτιά και οι ζημιές που προκλήθηκαν «είναι προσβολή προς τους φορολογούμενους», ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί χώρος που έχει φιλοξενήσει στρατιώτες να χαρακτηρίζεται «μη κατοικήσιμος από τα συγκεκριμένα άτομα».

Οι δηλώσεις αυτές όμως προκάλεσαν την αντίδραση των οργανώσεων αρωγής.

Η διευθύντρια της οργάνωσης «Detention Action» (Δράση Κράτησης), Μπέλα Σάνκι, μέσω Twitter κατηγόρησε την Πρίτι Πατέλ ότι «παίζει με τη φωτιά, ενώ εκτοξεύει κατηγορίες κατά ανθρώπων που έφτασαν στη χώρα για ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη σεξουαλική βία και τώρα είναι στοιβαγμένοι σε αποθήκες όπου βράζει ο κορονοϊός».

«Η διχαστική, προκλητική και κατασταλτική αντίδραση στο συμβάν το μόνο που θα πετύχει είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά και να υποσκάψει το κράτος δικαίου», τόνισε η Μπέλα Σάνκι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί